TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Točka na i našeg interijera

Aktualno

Namještaj je na svom mjestu, stavili smo zavjese, poneki dekorativni jastučić, zelenilo, ali i dalje nam se čini da nešto u prostoru nedostaje: zidovi su goli, ma kako dobro su izabrane boje, oni i dalje zjape prazni. Evo nekoliko ideja kako u uređenju interijera staviti onu završnu “Točka na i”

Zidovi nude bezbroj mogućnosti dekoriranja. Mogu poslužiti za izlaganje ogledala, praznih okvira, uramljenih fotografija, postera te različitih ukrasa i uporabnih predmeta (primjerice tanjura), međutim, umjetnička slika svakako može biti ta “Točka na i” našeg interijera.

Svaki prostor – od hodnika, kuhinje, dječje sobe, spavaće pa do dnevnog boravka – možemo dekorirati slikama, vodeći se određenim pravilima.

U modernijim interijerima na hodniku će jako dobro izgledati jedna veća apstrakcija ili par grafika posloženih u nizu. U blagavaonice idu motivi mrtve prirode, ukoliko ste ljubitelj takvih slika. U dnevni boravak pašu slike svih tehnika i motiva, ali morale bi imati neki logičan raspored. U spavaćoj sobi preporučaju se aktovi (u paru).

Moderne apstrakcije svakom će prostoru dati poseban ugođaj, samo treba biti oprezan s njenom veličinom te pozicioniranjem na zidu. Ako ste u posjedu samo jedne slike, nebi je trebalo centrirati na najveći zid, već bi je trebalo staviti na manji zid kako bi puno više došla do izražaja. Pripazite da je centar slike u visini očiju (160 cm). Ukoliko imate više slika, trebalo bi ih grupirati po motivu ili tehnici slikanja. Da ne bi došlo do grešaka predhodno bi dobro bilo zid oblijepiti ljepljivim trakama po redoslijedu kako će slike biti vješane (nova metoda vješanja je na obostrani čičak koji ne uništava zidove).

U velike prostore idu slike velikog formata. Tamniji zid će svakako bolje istaknuti motiv slike. Ne zaboravite i na okvir koji će svakako uljepšati i upotpuniti sliku ukoliko je dobro odabran.

Neke od mogućnosti pogledajte u galeriji slika.

Autor teksta: Andrea Radović

Izvor fotografija: Pinterest, Jutarnji list, boxtoner.ru, active beaulti