TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

RADIONICA izrade VENECIJANSKIH MASKI

Aktualno

Inspirirana venecijanskom maskom naša predavačica, modna dizajnerica, Anamarija Asanović u okviru svojih predavanja  zaplovila je bajkovitom Venecijom. Na radionici izrade venecijanskih maski naši splitski polaznici modnog dizajna upoznali su se s poviješću maski i tehnikama izrade.

Simbol venecijanskog karnevala su maske koje svoje porijeklo vuku još iz antičkog doba. Izrađivale su se od papira ili kože, ručno oslikavale i dodatno ukrašavale perjem, baršunom, kamenčićima… Tri su osnovne i najpoznatije vrste: bauta, moretta i larvaBauta je maska koja pokriva gornji dio lica, a usta ostaju otvorena kako bi onaj koji je nosi mogao jesti, razgovarati, flertovati, a često na njoj ima puno pozlate. Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, a obično su je nosile žene prilikom posjeta samostanima. Larva je poznata i kao volto maska, uglavnom je bijele boje i tipično venecijanska, odnosno ona koju najviše podrazumijevamo “venecijanskom”. Često se nosila uz trorubi šešir i plašt. Izrađivana je od voska i tkanine.

Majstori koji su izrađivali maske zvali su se maschereri, a pripadali su slikarskom cehu. Čak su imali i vlastiti statut. U prošlosti je nošenje maski u Veneciji bio način života. Kao izraz društvene jednakosti, venecijanske maske su omogućavale bogatim i siromašnim Mlečanima da se miješaju i izbjegavaju radoznale poglede. Venecijanske dame su ih nosile da bi sačuvale svoju skromnost, ali i da bi igrale igre zavođenja. Tadašnja vlastela je vrijeme karnevala često koristila za zabranjene susrete sa suprotnim spolom. U određenim društvenim situacijama maske su bile obavezne, npr.  udate žene u kazalište su obavezno morale nositi masku. Nakon što su maske zabranjene u svim situacijama osim tijekom karnevala, nošenje u drugim prilikama rigorozno se kažnjavalo; od zatvora, javnog batinanja do vezivanja na stup srama. Napoleonovim osvajanjem Venecije ova je tradicija počela odumirati, a početkom 20. stoljeća Mussolini je potpuno zabranio maske.

Kao izraz štovanja tradicije te kao velika turistička atracija, danas se priređuju balovi pod maskama. Najpoznatiji je Duždev bal koji se održava svaki put u drugoj palači. Duždev bal u Veneciji najraskošniji je i najprestižniji dio karnevala u cijelom svijetu. Za ulaz na takav bal plaća se visoka cijena ulaznice, a mogu sudjelovati samo oni s prikladnim baroknim kostimom te je potrebno poznavati stare plesove (npr. quadrillu).

Naša predavačica Anamarija priredila nam je nadasve zanimljivo i kreativno predavanje, uz puno smijeha, šljokica i raznih šarenih materijala kako i priliči vremenu karnevala u kojem se nalazimo.

Fotografije: arhiva škole Callegari​​