TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Nastavlja se uspješna suradnja Damira Hoyke i vizažistica škole Callegari

Aktualno

Ovogodišnje osamnaesto „punoljetno” izdanje Fotosofije, višednevnog fotoseminara u organizaciji našeg poznatog fotografa Damira Hoyke i ove je godine okupilo 15 obećavajućih mladih fotografa koji su se imali priliku okušati u različitim vrstama fotografije pod njegovim mentorstvom. Jedan od fotografskih zadataka bilo je i modno fotografiranje pod nazivom Fotosofia Fashion Day, a fotografi su pokazali svoje vještine na kreacijama modnih dizajnerica Patricije Bartolec, Jagode Kukulj i Kristine Stojadinović, nastalih pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kreacije su nosili modeli Lucciana Ćebo, Karla Dodig i Olga Herceg iz modne agencije Talia Model u vlasništvu Tihane Harapin Zalepugin. Na poziv Damira Hoyke, za stiliziranje kose i šminku bile su zadužene vizažistice škole Callegari Mirela Čanić, Željka Juričić, Lea Knežević i Monika Maček. U sklopu seminara fotografi su radili i portrete poznatih osoba s hrvatske scene, koje su za snimanje također pripremile naše vizažistice. Nešto prije Fotosofije, naša vizažistica Željka Stopić pozvana je šminkati violiniste Anđelka Krpana i Martina Krpana na snimanju Damira Hoyke za omot njihovog novog samostalnog albuma. Nedavna snimanja na kojima su šminkale naše vizažistice nastavak su uspješne suradnje s Damirom Hoykom i izuzetno smo sretni i ponosni što je baš škola Callegari njegov prvi izbor.

Razgovarali smo s našim vizažisticama o tome kakva je bila atmosfera na Fotosofiji, kako je proteklo šminkanje i jesu li ispunjena očekivanja. Evo što su rekla Mirela Čanić, Željka Juričić, Lea Knežević i Monika Maček.
Mirela Čanić: Atmosfera je bila ugodna, okruženje profesionalno, a nije izostalo niti humora i dobrih razgovora. Šminku smo radile u dogovoru s fotografima i ispalo je baš kako smo planirali. Fotosofia je nadmašila sva moja očekivanja, svi sudionici su bili jako ljubazni i opušteni. Posebno bih se zahvalila gospodinu Damiru Hoyki i kolegicama Moniki Maček i Željki Juričić. Ovo je prvi put da sam pozvana i voljela bih ponovo biti dio tima ako se ukaže prilika.
Željka Juričić: Ovo mi je druga godina zaredom i rado sam se odazvala na poziv Damira Hoyke, jer je toliko divno raditi s njim, njegovim polaznicima, dizajnerima i modelima. Uz predobru atmosferu, smijeh, zezanciju i zajedništvo i ove smo godine svi zajedno napravili jako veliki posao. Čast mi je bila raditi sa svima njima i uvijek ću se rado odazvati.
Lea Knežević: Atmosfera je bila skroz ugodna i pozitivna. Dizajneri su dali okvirnu ideju za šminku koja je uglavnom bila prirodnija i bilo je važno da paše uz odjeću koju su modeli nosili. Imale smo slobodu napraviti makeup look kako smo htjeli, naravno uz sugestiju dizajnera. Nisam znala što očekivati i kako će točno izgledati rad na Fotosofiji, ali mogu reći da sam bila ugodno iznenađena i da je to definitivno bilo jedno pozitivno novo iskustvo.
Monika Maček: Moja prva, ali nadam se ne i posljednje Fotosofia bila je vrlo zabavno iskustvo. Poučena prijašnjim snimanjima ovog tipa očekivala sam da će biti monotono, ali ovo je bilo sve samo ne monotono. Atmosfera je bila odlična, svi polaznici kreativni i vrlo profesionalni. Djevojke zadužene za dizajn dale su nam prilično odriješene ruke, uz tek nekoliko uputa kako bi htjele da sve skupa izgleda. Modeli prekrasni i profesionalni. Ponosna na polaznice Callegari škole i njihovo prvo snimanje koje su odradile prema svim mojim očekivanjima, iako im je pressing bio veliki. Ipak je bio u pitanju veliki projekt i kalibar profesionalca kao sto je Damir Hoyka, koji nas je sve skupa prekrasno ugostio, te mu se i ovim putem želim zahvaliti za prekrasno iskustvo.

Slijedi galerija fotografija sa snimanja na Fotosofiji i omot spomenutog glazbenog albuma uz navedene autore. Za modne kreacije, u zagradama su navedena imena modnih dizajnerica.
Fotografija 1: Krume Ivanovski
Fotografija 2: Krume Ivanovski
Fotografija 3: Banfi Boštjan (Odjeća: Jagoda Kukulj)
Fotografija 4: Dragić Filip (Odjeća: Patricia Bartolec)
Fotografija 5: Halapić Jasmina (Odjeća: Jagoda Kukulj)
Fotografija 6: Hrabar Katarina
Fotografija 7: Jakšić Borna (Odjeća: Patricia Bartolec)
Fotografija 8: Kajari Hana (Odjeća: Jagoda Kukulj)
Fotografija 9: Kuljovski Natalia (Odjeća: Kristina Stojadinović)
Fotografija 10: Kurtić Nudžejma (Odjeća: Patricia Bartolec)
Fotografija 11: Livingston Clea (Odjeća: Kristina Stojadinović)
Fotografija 12: Lončar Ana Marija (Odjeća: Kristina Stojadinović)
Fotografija 13: Macanović Milica (Odjeća: Jagoda Kukulj)
Fotografija 14: Martinec Elif Valeriya
Fotografija 15: Sušanj Ivan (Odjeća: Kristina Stojadinović)
Fotografija 16: Tunjić Manuela
Fotografija 17: Vorkapić Ana
Fotografija 18: Hoyka
Fotografija 19: Hoyka
Fotografija 20: Hoyka