TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Izložba – Modni ormar carice Sisi

Aktualno

Lijepa dama Opatija od ovoga ljeta ima priliku ugostiti još neviđenu,  jedinstvenu izložbu na ovim prostorima i posvetiti je svojoj nekadašnjoj gošći – carici Sisi. U ovoj posebnoj prilici posjetitelji imaju priliku vidjeti kako je izgledala odjeća carice Elizabete poznatije kao Sisi koja je 1886. god. i boravila u Opatiji, a sve iz radionice mađarske obitelji Czedly u koju je zalazila sama carica. Naravno, izložba donosi i uvid u modu toga vremena. Posjetitelji imaju prigodu vidjeti kako je izgledala caričina odjeća za svakodnevicu, za posebne prigode te brojne druge detalje – nakit, fotografije i slike.

Izložbu „Modni ormar carice Sisi“ posjetili smo u okviru terenske nastave i očarala nas je veličanstvenim haljinama, modnim dodacima, nadasve preciznom i pomnom izradom te prekrasnim i zanimljivim postavom. Odabir lokacije „Švicarska kuća“ u jednom od najljepših parkova Primorja – parku Angiolina u Opatiji,  izvanredno je nadopunio cijelu priču carske odjeće i modnih dodataka za razne prigode, izrađenu prema originalima i fotografijama vještim rukama Mónike Czédly.

Autoricu svih haljina, Móniku Czédly, mađarska gospodarska komora dva je puta nagradila godišnjom nagradom za izvrsnog obrtnika: za repliku krunidbene haljine, koja je jedinstveno remek-djelo u svijetu i za repliku mađarske haljine kraljice Elizabete iz 1854 god.Mónika Czédly, potomak nekada slavnog obiteljskog Modnog Salona D’ Elia Ferenc osnovanog 1886. god. u Budimpešti na adresi Dorottya ulica 8, u najelitnijem kvartu grada, sašila je svoju prvu repliku kraljevskog povijesnog kostima, a potom je uslijedio niz od 14 haljina i nekoliko muških odora koje nadilaze pojam replike i repliciranja. Radi se o kostimima-objektima posebne ljepote i magije koja se osjeća u ispreplitanju kombinacija različitih materijala, oblika i boja, s  perfektnim naglaskom na detaljima.

Zahvaljujući budimpeštanskim novinskim člancima također izloženima u Švicarskoj kući, napokon je moguće sa sigurnošću ustvrditi da je carica Elizabeta zaista posjećivala grad Opatiju. Izložba je rezultat suradnje Opatije s austrijskim gradom Bad Ischlom i mađarskim gradom Godollom te potvrđuje povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske monarhije kroz zajedničku povijest koja ih spaja kroz stoljeća.

“Modni ormar carice Sisi ” sigurno će privući brojne posjetitelje jer se radi o jedinstvenoj izložbi ljepote i vještine dizajna, ručnog rada i modnih detalje koji nadilaze pojam vremena i postaju svevremene!

Izložba ostaje otvorena do 20. travnja 2020.!

“Ja sam galeb koji ne pripada nijednoj zemlji…“

Elizabeth Amalie Eugenie od Bavarske (Sisi),
Austrijska carica i Ugarsko-hrvatska kraljica
(1837. – 1898.)

TekstMaja Tomažić Jakumatović, univ.spec.oec., Callegarijeva predavačica u školi Rijeka