TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Kuće za iznajmljivanje

Aktualno

Kao zemlja kojoj je turizam najrazvijenija gospodarska grana, moramo osluškivati potrebe NOVOG GOSTA koji ima sasvim druge zahtjeve i očekivanja od odmora na moru. Osim što sve više nudimo smještaj u vrhunski opremljenim hotelima (sve više onih s 5*) i ne tako vrhunskim privatnim sobama i apartmanima, kuće za iznajmljivanje postale su zadnjih godina najtraženiji objekti za smještaj turista. Iznajmljivači su prepoznali trendove i svakodnevno se grade kuće za odmor. Kuće za odmor samostalne su jedinice s posebnim ulazom i okućnicom koje novom tipu gosta pružaju izuzetan mir i  intimu koji su sve više na cijeni uslijed današnjeg ubrzanog tempa života. Smještene su tik do mora i/ili u seoskom okruženju, udaljene od napučenih turističkih naselja.

Kod nas se grade prekrasna velebna moderna zdanja sa svim popratnim sadržajima, ali na sreću i kuće koje pružaju autohtoni mediteranski ugođaj u čijem opremanju su glavne odrednice korištenje elemenata iz neposredne okoline kao što su more, kamen, sunce i mediteransko bilje.

Kod uređenja kuća u mediteranskom stilu prvenstveno treba voditi računa o vanjskom izgledu objekta (kamen, grilje-plava boja), okolišu prepunom biljaka kao što su palme, oleandar, ružmarin, agrumi, itd. Svakako je najljepša sinteza starinske mediteranske gradnje s elementima modernizma. Kategorizacija kuća ovisi o kvadraturi, odnosno veličini modula i sadržaju kojim je opremljena. Kuće mogu biti registrirane s jednom, dvije, tri i više soba, a one po pravilniku o kategorizaciji moraju zadovoljavati preporučenu kvadraturu te pripadajuće kupaonice. Od ostalih sadržaja, ovisno o kategorizaciji, potrebno je imati terasu, mjesto za roštilj, bazen, saunu, fitness, jacuzzi i sl. Kod opremanja se valja voditi idejom da interijer bude originalan, luksuzan, prepoznatljiv, ali istovremeno ugodan i obiteljski jer ove objekte najčešće unajmljuje obitelj ili više obitelji. Posebnu pažnju iziskuje uređenje spavaonica i kupaonica koji moraju pružiti sav komfor hotelske sobe. Ne zaboravite da u ovom slučaju slika prodaje smještaj te se treba posebno potruditi oko dekoriranja prostora, kako unutarnjeg tako i vanjskog. Kuće za iznajmljivanje u svojoj okućnici gotovo uvijek imaju bazen koji će sigurno podignuti cijenu smještaja, ali i pomoći u popunjenosti kapaciteta.

Tekst: Andrea Radović, ing. građ., Callegarijeva predavačica u Rijeci

Fotografije: Crozilla.com, Odmornazadatku.com, Istra villas, Fashion.hr, pinterest