TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Filmska šminka

Aktualno

Još od ranog vremena snimanja filmova, postojala je potreba intervenirati na glumcima kako bi likovi koje glume bili vizualno uvjerljivi. Filmska šminka ravnopravni je dio filmskog seta, a ova se vještina razvila u umjetnost i vrlo atraktivnu profesiju. Svaki film neizostavno koristi usluge vizažista ili makeup artista za glumce. Gledatelji pamte filmove zbog dobre priče, ali i zbog vizualne uvjerljivosti što, uz scenografiju, podrazumijeva i transformaciju glumaca u nezaboravne likove.

Nekoliko upečatljivih primjera iz filmske industrije jasno govori o važnosti šminke. Lik Golluma iz trilogije Gospodar prstenova jedan je od najpoznatijih primjera nevjerojatne šminke. Transformacija Andy Serkisa u Golluma pokazala je koliki je domet umjetnosti šminkanja u filmu. Bez obzira što je korišten CGI u kadrovima s Gollumom, šminka je odigrala veliku ulogu u prikazu lika s deformiranim licem, jezivim očima i iskrivljenim prstima. Ovako velike transformacije najčešće se koriste u određenim filmskim žanrovima, kao što su horor filmovi, znanstvenofantastični filmovi, filmovi fantastike i ponekad avanturistički filmovi. Opsežne transformacije su potrebne kada se želi kreirati čudovišta i druga nadnaravna bića, vanzemaljce ili se moraju prikazati velike deformacije. Ako je šminka dobra, gledatelji će ostati pod dojmom likova.

Postoji i jedan drugi tip šminkanja u filmovima, mnogo diskretniji, i upravo iz tog razloga jako zahtjevan jer mu je cilj da šminku ne primijetimo, ali da kao gledatelji osjetimo onaj dojam koji je ta šminka željela postići Jedan takav primjer svakako je onaj Charlize Theron u filmu Čudovište. Kako bi uvjerljivo prikazali grubu i nemilosrdnu ženu serijskog ubojicu, ljepota ove glumice nestala je pod slojevima šminke koji su je transformirali u zastrašujuću osobu, a tijekom filma gledatelj potpuno zaboravi da je to zapravo jedna od najljepših glumica u filmskoj industriji. Ovo je jedan od najboljih primjera kada je šminka transformirala osobu u nekoga sasvim drugoga na realističan način. Još jedan primjer realistične šminke koja je ostavila jak dojam je intervencija na Brad Pittu u filmu Neobična priča o Benjaminu Buttonu, gdje je središte priče obrnuti proces starenja glavnog lika i gdje je bio neobično težak zadatak, tada četrdeset petogodišnjeg Brad Pitta, šminkom transformirati prvo u starca, pa sve do mlade osobe, a u isto vrijeme omogućiti sve prirodne ekspresije lica i pokretljivosti kako lice ne bi bilo zaleđeno ispod šminke. Ova filmska šminka bila je remek-djelo, stvarajući vjerodostojan i emotivan dojam na publiku. Primjer šminke koja doprinosi prikazu psihičke transformacije lika izvrsno je napravljena na Natalie Portman u filmu Crni labud. Psihičko propadanje protagonistice i opsesija s ulogama bijelog i crnog labuda, uz uvjerljivu glumu, nošeno je i sjajnom šminkom, koja kulminira s dramatičnom šminkom crnog labuda i psihičkog kraha na kraju filma.

Filmska šminka ravnopravni je alat u postizanju privlačnosti filma, to je magija koja pomaže glumcima nositi likove, ali isto tako dio je stvaranja atmosfere i autentičnosti. U Školi Callegari unutar programa Vizažizam polaznici imaju priliku raditi transformacije šminkom kroz cjeline filmske i kazališne šminke, uz upotrebu specijalnih efekata. Kako to izgleda, možete vidjeti na nekim primjerima u našoj galeriji fotografija.

Fotografije

1. Andy Serkis

2. Andy Serkis kao Gollum

https://cdn.fansshare.com/pictures/andyserkis/gollum-andy-serkis-smeagol-274137062.jpg

3. Charlize Theron

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BOTU3NTgzNTcyMF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzEyNjUxMTI@._V1_.jpg

4. Charlize Theron u filmu Čudovište

https://hotcorn-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/sites/2/2022/11/16125924/monster-storia-vera-film-aileen-wuornos-charlize-theron-patty-jenkins-trama-cast-speigazione-1.png

5. Brad Pitt

https://pbs.twimg.com/ext_tw_video_thumb/1262167376272994304/pu/img/GwBE9u4O1rW1Jn8p.jpg:large

6. Brad Pitt u filmu Čudnovata priča o Benjaminu Buttonu

https://i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article313995.ece/ALTERNATES/s1200b/9BCFD697-957C-5056-2593C0078D5040C7.jpg

7. Natalie Portman

https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2010/12/22/18/521782.jpg?width=1200

8. Natalie Portman u filmu Crni labud

https://akns-images.eonline.com/eol_images/Entire_Site/2020112/rs_1200x1200-201202161408-1200-stage-natalie-portman-black-swan-mh.jpg?fit=around%7C1200:1200&output-quality=90&crop=1200:1200;center,top

Fotografije škole Callegari

9., 10., 11. i 12.