TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Elegantni Uskrs iz prirode

Aktualno

S dolaskom proljeća, bliži se i najveći katolički blagdan Uskrs. I dok u vrijeme adventa volimo toplinu svojeg doma, miris upaljenih svijeća i bogatu trpezu na raskošno posluženom blagdanskom stolu, Uskrs slavimo uz otvorene prozore, cvrkut ptica i miris tek procvjetalog bilja, te bogatstvo namirnica koje nam priroda može ponuditi nakon zime. Za razliku od Božića koji već tradicionalno asocira na dom prepun sjajnih ukrasa kako bi se istaknuo svečani ugođaj, Uskrs ne zahtijeva jednaki angažman, budući smo okruženi intenzivnim bojama prirode koja se budi okupana u suncu.

Priroda obiluje materijalima koje u svojem domu možete pretvoriti u prekrasni i decentni uskršnji ukras. Posebno zahvalni materijal su suhe grane, za koje čak niti ne morate odlaziti u šumu. Moguće ih je pronaći i ispod kakvog drveta u parku, ili pak kao dio sasušenog grma. Jedino je važno da budu zanimljive, bilo količinom razgranatosti ili pak samim svojim oblikom. Suhe grane mogu poslužiti kao stalak za pisanice, ali i kao ukrasni dodatak u nekoj zanimljivo složenoj dekoraciji. Uz grane, dobro će doći i koji komadić mahovine, suha trava, cvijet, a ako imate kakve neiskorištene vaze, tegle ili neke druge posude i predmete, iskoristite ih upravo sada. Mogućnosti su neograničene, a uz pomoć prirodne špage, možete povezati i svezati svoje ukrase na brojne načine. Naravno, u sve to će se ukomponirati i pisanice i poneki Uskršnji zeko, janje ili gnijezdo. Vodite se načelom „manje je više“ i unesite eleganciju iz prirode u svoj dom.

Tradicionalno smo naviknuti ukrašavati blagdanski stol, međutim, postoje i druga jako zgodna rješenja. Postavite svoje ukrase na neke druge površine u svojem domu, ili ukrasite vrata proljetnim vjenčićem, iskoristite vanjski prostor oko kuće, ili pak odaberite neko upravo neobično mjesto gdje će taj ukras biti istaknut. I na blagdanskom stolu se može naći mjesta za ukrase iz prirode. Poigrajte se s ubrusima i složite ih na neobičan način, umotajte u njih pribor za jelo uz dodatak prirodnog ukrasa, ukrasite tanjure proljetnim cvijećem. Dajte mašti na volju!

Pogledajte našu galeriju fotografija s odabranim idejama za uskršnje dekoracije. Velika većina sadrži materijale iz prirode, ili sasvim jednostavne dekorativne predmete, a nađe se tu i poneki predmet iz doma koji dugo nije bio u upotrebi. Pronađite svoju kombinaciju, potražite u svojem domu moguće dijelove ukrasa, prošećite i pokupite granu, komad mahovine, cvijet. Prepustite se proljeću i uživajte u Uskrsu okruženi prirodom i jednostavnošću!

Fotografije
Pinterest