TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Dizajn interijera – terenske nastave u Zagrebu

Aktualno, Blog


Polaznice programa Stilist uređenja unutarnjih prostora i Dizajner interijera u travnju i svibnju ove godine imale su nekoliko izuzetno zanimljivih terenskih nastava. Krajem travnja pogledale su izložbu „Recycled“ u Galeriji ULUPUH, sredinom svibnja posjetile su prodajni salon Meblo-Calligaris, a krajem svibnja trgovinu ABC Interijer i prodajno mjesto BIPA.

Izložba „Recycled“ u Galeriji ULUPUH žirirana je izložba Sekcije za produkt dizajn Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, a temu izložbe vjerojatno je najbolje objasnila kustosica izložbe Ksenija Foretić u predgovoru: „Otisak koji proizvodnja ostavlja na okoliš sve je dublji i zabrinjava. Nastaju hrpe otpada, doslovno vidljive iz svemira, dok masa ljudi svakoga dana marljivo radi kako bi zaradila sredstva za nabavu novih potrebnih ili tek privlačnih predmeta koji će tu hrpu potencijalno jednoga dana povećati. Upravo zato danas su pred dizajnerima veliki izazovi. Održivost postaje važnim sastavnim dijelom proizvoda, uključena u početno promišljanje o finalnom rezultatu, recikliranje dobiva novo značenje.” (Izvor: https://ulupuh.hr/recycled/). Korisnost izložbe u kontekstu programa škole Callegari je osvijestiti i motivirati održivost u dizajniranju interijera kao još jednu dimenziju koju je u današnje vrijeme itekako potrebno uzeti u obzir.

U prodajnom prostoru Meblo-Calligaris u Frankopanskoj ulici u Zagrebu polaznice su detaljno upoznale asortiman branda Calligaris. Brand Calligaris ima nevjerojatnih 100 godina iskustva u industriji, a glavna mu je značajka sklad funkcionalnosti i elegancije. Stoga su proizvodi Calligaris inovativnog dizajna s naglaskom na udobnost, uz stalno eksperimentiranje s materijalima i završnim obradama, što rezultira u vrlo privlačnom i udobnom namještaju.

ABC Interijer jedna je od najpoznatijih trgovina za opremanje kupaonica i interijera na hrvatskom tržištu s tri desetljeća uspješnog poslovanja. Tvrtka nudi proizvode i tehnologije vodećih svjetskih proizvođača keramike i sanitarija, kao i drugih proizvoda za opremanje interijera. Uz uvodno predavanje direktora ABC Interijera, Tomislava Blažičevića, polaznice su upoznale asortiman kroz stručno vodstvo naše bivše polaznice, samostalne dizajnerice interijera-specijaliste Helene Mrkus, sada tehničke savjetnice u prodajnom salonu. Škola Callegari i ABC Interijer uspostavili su kontinuiranu suradnju kroz koju će naši polaznici imati priliku dobiti kvalitetnu tehničku podršku u svojim projektima.

U sklopu cjeline opremanja i uređenja interijera trgovačkih prostora, polaznice programa Dizajner interijera posjetile su tvrtku BIPA. Nakon razgledavanja i analiziranja prodajnog prostora uz stručno vodstvo arhitektice Alene Rosandić-Vujnović koja je koordinatorica za uređenje BIPA poslovnica i filijala polaznicama je predstavljen još jedan funkcionalni i prostorni koncept koji je BIPA pokrenula za svoje kupce i klijente. Naime, cijeli jedan kat posebno je osmišljen kao mjesto za pružanje različitih usluga kupcima i klijentima poput mogućnosti šminkanja i uljepšavanja, različito uređenih segmenata za snimanja i fotografiranja, održavanja promocija i drugih događanja. Prostorom dominiraju lebdeće stepenice, kao centralni dio dizajna interijera.

Zaključno, škola Callegari provodi terenske nastave kako bi svojim polaznicima omogućila što kvalitetniji uvid u trendove koji vladaju u industriji dizajna interijera, kao i predstavila najnovije tehnologije i proizvode na tržištu.