TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

DANI OTVORENIH VRATA ŠKOLE CALLEGARI U SPLITU

Aktualno

Talijanska škola mode i dizajna Callegari u Splitu ove je jeseni otvorila svoja vrata sugrađanima i ponudila zanimljive besplatne radionice putem kojih su predstavljeni programi osposobljavanja Modelist visoke mode, Modni stilist odjeće s marketingom, Stilist uređenja unutarnjih prostora i Vizažist. 

Prva modna radionica pod nazivom Drapiranje na platnu održana je u ponedjeljak 2. listopada 2023. godine pod stručnim vodstvom naše poznate modne dizajnerice Anamarije Asanović. Tijekom dva sata trajanja radionice, sudionice su uz stručno vodstvo upoznale i savladale tehniku drapiranja i pokazale svoju kreativnost. Isto tako, saznale su koje su vještine i kompetencije potrebne za profesiju modnog dizajnera, te dobile uvid kako izgleda priprema modnog dizajnera za izradu kolekcije. U opuštenoj atmosferi, sudionice su se dobro zabavile, nešto naučile, a nadamo se da smo barem neke od njih motivirali da nam se pridruže kao polaznice u školi.


U petak 6. listopada 2023. godine organizirane su tri radionice u poslijepodnevnim satima. Prva od njih bila je modna radionica pod nazivom Modeliranje odjevnih predmeta iz pravokutnika, a vodila ju je dipl. inž. tekstilne tehnologije i konstruktorica odjeće Ines Matas. Na ovoj izazovnoj kreativnoj radionici, sudionice su tijekom dva sata izrađivale tuniku, suknju ili drugi jednostavni odjevni predmet po želji koristeći pravokutnike od tkanine bez krojenja. Neobičan pristup i mnogo novih informacija obilježja su ove uspješne radionice!


U području vizažizma pripremljena je vrlo korisna radionica pod nazivom Dnevni, poslovni i večernji look. Radionicu je vodila naša vizažistica Julija Koludrović. U sati i pol vremena trajanja radionice, sudionice su doznale kako njegovati kožu lica i pripremiti ju za nanošenje šminke, te su dobile pregršt savjeta i odgovora na pitanja. Julija Koludrović je demonstrirala dnevni make up, i kako ga pretvoriti u poslovni ili večernji look ako situacija to zahtijeva. Ova je radionica bila izuzetno korisna za sve sudionice, i nadamo se da su izašle s nje bogatije za jedno lijepo iskustvo.  

 
Treća radionica bila je u području dizajna interijera, a cilj je bio informirati sudionice o tome kakav je tijek obrazovanja za dizajnera interijera i koje su mogućnosti za samostalni rad za vrijeme školovanja i nakon završetka. Naziv radionice je Dizajner interijera – od škole do posla, a vodila ju je dizajnerica interijera Marija Morić. U sat i pol trajanja radionice govorilo se o tome kako primijeniti stečeno znanje u uređenje interijera, navodili su se česti primjeri s kojima se susreću dizajneri interijera prilikom uređenja prostora, objasnili su se izazovi ove profesije i ponudila rješenja za te izazove. Nadalje, sudionice su doznale korisne informacije o crtanju u računalnim programima i pripremanju fotorealističnih vizualizacija i animacija. Ova je radionica sasvim sigurno približila svim sudionicama raspon djelovanja jednog profesionalnog dizajnera interijera i informirala ih o preprekama koje se mogu naći na njihovom budućem profesionalnom putu.


Namjera ovih radionica bila je približiti naše programe Splićanima i Splićankama, a posebno smo željeli motivirati sve zainteresirane osobe za ova tri područja da se odluče na školovanje, jer životna dob nije prepreka, kao niti prethodno obrazovanje. Kvalitetni program, stručni predavači i vlastita motiviranost sigurni su ključ uspjeha za svakoga!