TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

DANI ORISA 2022: Arhitektura – alat za mijenjanje svijeta na bolje

Aktualno

Dani Orisa 2022međunarodni arhitektonski festival u organizaciji Oris Kuća arhitekture, okupio je veliki broj arhitekata i profesionalaca iz srodnih industrija.

Laureati festivala Dani Orisa 22 su Iva Letilović i Igor Pedišić (Hrvatska) – osnivači arhitektonskog ureda AB Forumdobitnici godišnje nagrade Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva (UHA) za projekt rekonstrukcije Providurove palače u Zadru. Također su dobitnici nagrade Vladimir Nazor za najbolje umjetničko ostvarenje u polju arhitekture koju dodjeljuje Ministarstvo kulture.

Izlaganja su održali Anton Garcia-AbrilDean Skira i Ante Nikša Bilić, arhitekti Počivašek Petranović te posebno zanimljivi japanski gosti – Tezuka Architects čiji je projekt Fuji Kindergarten proglašen najboljim projektom (i realizacijom) škole na svijetu.

Drugog dana Festivala predstavili su nam se čileanski arhitekti Max NunezCecilia Puga i Paula Velasko te domaće snage – Hrvoje NjirićSKROZNfo i mnogi drugi, uključivo inženjeri s posebnim naglaskom na najsuvremenije BIM projektiranje.

Drugog dana Festivala predstavili su nam se čileanski arhitekti Max NunezCecilia Puga i Paula Velasko te domaće snage – Hrvoje NjirićSKROZNfo i mnogi drugi,uključivo inženjeri s posebnim naglaskom na najsuvremenije BIM projektiranje.

Bila su to vrlo zanimljiva izlaganja profesionalaca koji su oblikovali i izgradili stambene objekte, projekte hotelske i javne namjene, izložbenu arhitekturu i interijere u Hrvatskoj, Dubaiju, Brightonu, New Yorku, Miamiju, Madridu, Baselu i Rotterdamu.

Arhitektonski ured SKROZ podijelio je i svoja iskustva projektiranja Kokošvaroša – prvog kokošjeg grada u Hrvatskoj u kojem kokoši žive bez stresa. U Kokošvaroši nalazi se KokarodilištePileći vrtić, a kao pravi  mini grad ima Aveniju kukuruza, trgovinu Chick Boutique, međunarodni Kokakoledž. Posebnim pljeskom nagrađeni su slajdovi na kojem su prikazani Modulor, crna slavonska svinja i kokoš u zlatnom rezu.

Mnogi su predavači naglasili kako ih inspiriraju priroda, život i ljudi, a inspiraciju crpe iz kontinuiranog upoznavanja zanimljivih i mudrih ljudi. Kompleksne djelatnosti kao što je arhitektura i graditeljstvo čine i jako različiti ljudi koji sudjeluju u projektu, čija se međusobna iskustva i priče isprepleću, koji uče jedni od drugih i tako stvaraju projekte.

Zajednički nazivnik većine predavanja i demonstracija činili su održivi – ekološki  projekti, koji pozitivno utječu na društvo i okoliš, održivi interijeri, zatim prirodna i umjetna rasvjeta, ušteda energije uz odgovarajući svjetlosni intenzitet u prostoru (Skira-patent), održivi materijali, akustici, kao i vječna tema kako učiniti svoju karijeru utjecajnijom i priznatijom.

Festivalu je prisustvovao velik broj izlagača iz pratećih industrija. Najinspirativniji izložbeni prostor imali su Kolpa – Kerrock zatim Credo centar tePrimat RD i Geberit. 

U sklopu festivala, u Oris Kuća arhitekture, do 19.11.22., održava se izložba riječkog arhitektonskog ureda MR2, povodom dvanaest godina postojanja – 12 x MR 2. Osim na posjet izložbi koju stignete pogledati do kraja ovoga tjedna, pozivamo Vas i na sljedeći značajan dizajnerski događaj Design district u Rovinju koji će se održati od  24. do 26.11.2022.!

Vidimo se na Design district-u u Rovinju!

 Arhitektura bi se trebala osloboditi stilova i ne bi trebala postojati granica između dekoracije i strukture“ (Takaharu Tezuka).

Tekst: Nevenka Kršilović, dipl.ing.arh.

Foto: Callegari