TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

CALLEGARIJEVA modna revija SUVENIRA RIJEKE na crvenom tepihu parka Pomerio

Aktualno

Škola Callegari nedavno je održala nesvakidašnju modnu reviju na novoj modnoj lokaciji – odmah prekoputa škole Callegari u Rijeci, u debeloj hladovini parka Pomerio, točno u podne, na dan kada je temperatura u Gradu Rijeci premašivala 35 stupnjeva Celzijusa. Park Pomerio bio je idealna kulisa za crveni modni tepih na kojem su predstavljene kreacije inspirirane Rijekom i njenom bogatom poviješću

Na modnoj reviji predstavljeni su Callegarijevi odjevni predmeti i modni dodaci – uglavnom suveniri Rijeke izrađeni u okviru projekta “Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena” sufinanciranog bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 892.947,72 kn. Projekt je dio operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali (2014.-2020.), odnosno dio lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja (faza III). Projekt se provodio u trima Callegarijevim školama u Zagrebu, Splitu i Rijeci, u razdoblju od ožujka 2019. god. do zaključno rujna 2021. god. Uz izradu i promociju autentičnih i atraktivnih dizajnerskih modnih kolekcija kao suvenira Zagreba, Splita i Rijeke, projekt je uključivao aktivnosti edukacije nezaposlenih žena i pripadnica nacionalnih manjina te profesionalnog orijentiranja učenika osnovnih i srednjih škola spram dizajnerskih zanimanja kroz niz različitih kreativnih radionica.

„Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena“ četvrti je EU projekt naše škole, nakon obrazovnih projekata u području poduzetništva, dizajna namještaja i suvremenih CAD tehnologija za modeliranje, renderiranje, vizualizaciju i animaciju interijera. Kroz projekt je ukupno izrađeno više od 50 odjevnih predmeta i modnih dodataka – suvenira Zagreba, Splita i Rijeke. Pod vodstvom Callegarijevih mentora (predavača modnog stilizma te konstrukcije odjeće i modelizma) suvenire je izradilo 47 korisnica projekta – nezaposlenih žena, prethodno završivši intenzivnu četveromjesečnu edukaciju za stiliziranje, konstrukciju/modeliranje, krojenje, šivanje i ukrašavanje odjevnih predmeta. Ovom besplatnom edukacijom škola Callegari pružila jenovu priliku nezaposlenim ženama svih dobnih skupina i pripadnicama nacionalnih manjina, u trima hrvatskim regijama, za uključivanje na tržište rada. Naime, naše korisnice projekta trudili smo se poučiti vještinama izrade i dizajniranja ženskih odjevnih predmeta koji bi predstavljali originalni hrvatski brand, a naši su suveniri rezultat želje da proizvedemo i promoviramo izvorno hrvatske proizvode, napravljene ručnim radom, kombinirajući prepoznatljive lokalne tradicijske simbole, materijale i krojeve s modernim dizajnom nosivih modnih kreacija..

Sve modne kreacije – suveniri predstavljeni na nedavnoj modnoj reviji u parku Pomerio, u potpunosti su autorski: od ideje, konstrukcije, šivanja i ukrašavanja. Ručno su izrađeni, upotrebom tradicijskih materijala, po principima slow fashiona. Krojevi su rađeni po Callegarijevim izvornim metodama: jedinstvenim, originalnim, talijanskim tehnikama krojenja i krojačkim instrumentima koji se primjenjuju još od 1937. god. i dobitnici su niza svjetskih i domaćih priznanja za kvalitetu i jednostavnost krojenja. Predstavljene kreacije – suveniri Rijeke sve su redom kreativne, originalne i vrlo nosive pa bi ih zasigurno mnoge dame u Gradu rado odjenule! Svaka kreacija je spoj tradicije i visoke mode, a krase ih karakteristični i prepoznatljivi riječki motivi – morčić, glagoljica, industrijske dizalice i drugi industrijski simboli, koji su neizostavni dio riječke kuturne baštine, a savršeno su se uklopili u kolekciju u kojoj svaka kreacija ima svoju priču: romantičnu ili progresivnu, diskretnu ili prodornu, večernju ili dnevnu, baš kao što su i naše korisnice projekta bile različite te su vastitom osobnošću obilježile kreaciju koju su izrađivale.

Jedan od motiva kojima se u projektu poigrala mentorica naših korisnica, kreatorica Maja Tomažić Jakumatović,je i moda iz vremena u kojem je živjela riječka herojina – Karolina Riječka. Predstavljenu kolekciju “Modna Karolina”  čini okosnica triju boja: crvene, bijele i crne te krojevi iz vremena Karoline Riječke.

Na crvenom tepihu parka Pomerio svoje kreacije predstavili su i naši riječki polaznici modnog stilizma i modelizma visoke mode. Okosnica kolekcije polaznika, izrađena pod mentorstvom Alena Poropata i Danijele Malinarić, pod nazivom “Red alert”, inspirirana je strašću i energijom crvene boje, a potpisuju je polaznici: Ivana BolkovićLjiljana MarinkovićKristina Bertoldi ParisMartina PužVera JelenovićSanela Krasnić i Višnja Golja. Ove vatrene kreacije upotpunjene su dojmljivim ručno heklanim torbicama polaznice Ivane Bolković.

Uz uistinu bogati modni program, održana je i dodjela diploma polaznicima programa Stilist uređenja unutarnjih prostoraDizajner interijeraModni stilist i Modelist visoke mode te su tako mentoriceDanijela MalinarićMaja Tomažić JakumatovićAndrea Radović i Sanja Frančišković Štampalija svojim učenicima uručile diplome i pohvalnice.

Za uspjeh našeg nedavnog modnog događaja u gradu na Rječini uvelike su zaslužne i Callegarijeve polaznice vizažizma pod mentorstvom Aleksandre Domijan koje su realizirale izvanredan styling manekenki iz modne agencije Art Modis, vlasnice Boni Ćuk, koji je izdržao čak i iznimno visoke temperature vrućeg ljetnog podneva na vrhuncu toplinskog vala. Puno hvala i frizerskom salonu Nina, vlasnice Nine Predović, koji se pobrinuo za frizure, kao i voditelju Manuelu Lupenu koji se pobrinuo za veselu atmosferu našeg cjelokupnog događaja. Zahvaljujemo se i Gradu Rijeci što nam je ustupio ovu krasnu lokaciju parka Pomerio. Posebno se zahvaljujemo osoblju caffe bara Aquarius,našem omiljenom kafiću u neposrednoj blizini škole Callegari u Rijeci, u kojemu je nastavljeno druženje nakon modnog događaja.

Zahvaljujemo se svim sudionicima EU projekta „Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena“ na njihovim idejama, radu i energiji koje su „ušili“ u tkanine te svojim zamislima i rukama stvorili sve ove kreativne plodove koje je javnost imala prilike vidjeti na crvenom tepihu parka Pomerio. Našim kreativnim ženama – korisnicama projekta želimo još mnogo rukotvorina u budućnosti i mnogo novih prilika za (samo)zapošljavanje! Nadamo se da će im vještine koje su stekle u školi Callegari u tome pomoći. Hvala i svim našim polaznicima; još jednom čestitke na uspješno završenim programima!

Korisnice projekta – nezaposlene žene koje su sudjelovale u dizajniranju i izradi odjevnih predmeta i modnih dodataka – suvenira Rijeke: Valbona BerishaJudit DudasKsenija HrešćakAlice JovićSuzana LjubičićLaura RomanDubravka SparozićSabina Šerić MarenićAnita Vidović Cibić i Andrea Martinčić

Mentorice u izradi odjevnih predmeta – suvenira RijekaDanijela MalinarićMaja Tomažić Jakumatović

Polaznice škole Callegari – realizatorice makeup-a: Erin Jurković, Marija Ines Mirković, Viktorija Peričić, Luna Barbaro, Nora Južnić 

Fotografije: Dragan Kremenić