TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Callegari na DESIGN DISTRICTU: kompozit, papir, CAD – poput igre, a ozbiljno

Aktualno

Približiti širokoj publici sofisticirani dizajn i načine funkcionalnog opremanja te prezentirati stručnoj javnosti i investitorima nove proizvode i namještaj, ideja je vodilja organizatora Design districta  udruženja proizvođača namještaja Hrvatski interijeri. Ovaj mladi sajam namještaja i uređenja interijera, održan je, po drugi put, u Rovinju, od 17. – 20. listopada 2019., u osobitom ambijentu stare tvornice.

Callegarijevim polaznicima programa iz područja dizajna interijera Design District bio je vrlo interesantan jer su vidjeli novu ponudu opreme, namještaja i detalja kod opremanja ugostiteljskih, hotelskih i apartmanskih prostora te poslušali niz predavanja arhitekata najvećih svjetskih dizajnerskih i arhitektonskih tvrtki te stručnjaka iz područja turizma i opremanja interijera. Uz ovaj klasičan aspekt sajamskog obilaska kao vida terenske nastave, ovogodišnji Design District našim je polaznicima omogućio i predstavljanje vlastitih dizajnerskih ideja. Naime, uz proizvođače, dizajnere i projektante, pozvani su fakulteti, škole i druge obrazovne institucije kako bi izlagali u zasebnoj cjelini pod nazivom Millennial design, među njima, dakako, i škola Callegari. Callegarijeve voditeljice programa dizajna interijera – arhitektica Nevenka Kršilović i produkt dizajnerica Lucija Nićeno -rado su se odazvale pozivu organizatora sajma i u Callegarijev izlagački projekt uključile polaznike svih programa iz područja dizajna interijera te uspješne Callegarijeve diplomantice i samostalne poduzetnice u interijerima – Sanju Crnicu i Dunju Franjić Bubek   čija su ostvarenja prava potvrda kvalitete naših obrazovnih programa.

Naša diplomantica Sanja Crnica dizajnerica je interijera koja se bavi opremanjem ugostiteljskih prostora te strastveno pronalazi zaboravljene ili odbačene komade namještaja koje restaurira, tapecira i daje im novi život pažljivim kombiniranjem i pozicioniranjem u novouređenim prostorima. Za ovaj sajam osmislila je „Kutak za Tonku“, inspirirana fotografkinjom i umjetnicom Antonijom Kulčar, koja je djelovala 20 – tih godina XX. stoljeća na ondašnjem Trgu 1 u Zagrebu, čiji je rad istican u brojnim izložbama kao ilustrativna i živahna foto – kronika života u metropoli, u doba kad se Zagreb približio zapadnim trendovima. Štoviše, Kulčarin art atelier bilo je omiljeno, neformalno okupljalište gradske intelektualne i umjetničke elite: „Atelijer Tonka je društveni fenomen, gotovo da nema starije zagrebačke obitelji koja negdje na tavanu ne čuva koji portret koji je snimila ta vješta i nadarena kroničarka društvenog života Zagreba u desetljećima nakon Prvog svjetskog rata“. (Novi list)

Sanjina inspiracija za Callegarijev izlagački projekt na Design Districtu započela je od retro izgleda lampe na koji se nadovezala priča o Tonki, prvoj ženi u Zagrebu koja se službeno bavila umjetničkom fotografijom, u cosy kutku za sjedenje.