TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Callegari – makeup sponzor ovogodišnjeg MODQ’ARTa

Aktualno

Callegarijeve diplomantice i polaznice vizažizma u nedjelju 9. lipnja bile su makeup akterice na MODQ’ARTu, second hand modnoj reviji u okviru 3. izdanja Projekta Ilica Q’ART.

Projekt Ilica Q’ART trodnevno je događanje koje jednom godišnje u središtu metropole – u Ilici, na Britancu i u parku Akademije likovnih umjetnosti – okuplja građane i turiste oko bogate gastro, glazbene i modne ponude uz ovogodišnji “punchline” – jedinstveni doživljaj najvećeg zagrebačkog buvljaka na tramvajskim tračnicama zbog kojega je privremeno prekinut čak i tramvajski promet. Projekt Ilica Q’ART inače je petogodišnji kulturno-umjetnički, razvojni projekt u autorstvu i organizaciji Aleksandra Battista Ilića  konceptualnog angažiranog umjetnika i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i Ivane Nikolić Popović predsjednice Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, čiji je krajnji cilj transformirati napuštene javne prostore u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici, te oplemeniti urbani život kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, obrta, sveučilišta i građana unutar zajednice.

Na ovogodišnjem MODQ’ARTu, brojne poznate osobe prošetale su iličkom modnom pistom u second hand odjeći promovirajući recycling i upcycling u našim garderobama – Tihana Harapin Zelepugin, Etna Maar, Andrijana Subotić Pjajčik, Manuela Svorcan, Aleksandar Battista Ilić, Natalija Đorđević, Hrvoje Klobučar, Ivana Stavljenić, Ivana Nikolić Popović, Josip Tešija i Beti Lučić. Većinu odjevnih kombinacija za ovaj nesvakidašnji modni event odabrala je Jadranka Bačić – akademska slikarica, kolekcionarka i ugledna profesorica zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, prošlogodišnja dobitnica nagrade za životno djelo u području mode koju dodjeljuje modni časopis Elle.

Za izlaz na iličku modnu pistu Callegarijeve diplomantice i polaznice vizažizma dotjerale su Beti Lučić – glumicu varaždinskog HNK-a, Andrijanu Subotić Pjajčik – modnu kreatoricu i osnivačicu modnog studija Etna Maar, Ivanu Stavljenić – direktoricu domaće tvrtke Green&More koja proizvodi ekoproizvode i Mirku Majoli – dizajnericu predmeta od kože, posuda za bilje, itd.

Tako je, kao makeup sponzor ovogodišnjeg MODQ’ARTa, škola Callegari dala je svoj doprinos projektu koji nastoji oživjeti i iznova osmisliti središte Zagreba u skladu s idejama održivog razvoja, društvene odgovornosti i kreativnog djelovanja.

Evo i dojmova naše vizažistice/makeup akterice na MODQ’ARTu  – Emilije Kopčalić, ujedno i studentice kiparstva na diplomskom studiju ALU:

Kao studentici ALU Projekt Ilica vrlo mi je zanimljiv. Sviđa mi se ideja centra grada bez gradskog prometa u kojem možemo slobodno šetati, promatrati zgrade, parkove, prirodu, spomenike, ljude pa sjesti na kavicu i, u miru, nastaviti uživati u prizorima. Tek tada postajemo svjesni i onih dijelova kakve ne zaslužuju ni stanovnici ni grad: napuštene i zapuštene, prljave prostore koji nisu samo ruglo, nego zasigurno i trošak. Zašto ne bi bili ponuđeni umjetnicima, pitam se? Nadam se da će se projekt nastaviti dugi niz godina kako bismo svi postali svjesni da često nije potrebno tražiti više, nego užitke možemo pronaći u onome što već imamo. Živimo u doba koje je puno negativnosti, a ovakvi projekti žele nam reći da ne mora nužno biti tako.”

Callegarijeve diplomatice/polaznice vizažizma – makeup akterice na MODQ’ARTu: Fani Viskov, Emilija Kopčalić, Tihana Ledenko, Irena Pogačić, Zrinka Mahač

Fotografije: Violeta Juras, Callegari, osobne arhive Callegarijevih vizažistica