TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

BILJKE U URBANIM UVJETIMA

Aktualno

Život u gradu donosi određena prostorna ograničenja kada govorimo o biljkama i sadnji, osim ako nismo te sreće da imamo veliku okućnicu. Stanovi imaju manje prostora za biljke, međutim, uz dobro planiranje i odabir biljaka možemo kreirati prave oaze za odmor gdje ćemo se osjećati ugodno. Terase i balkoni idealna su mjesta za oplemenjivanje biljkama. Ovisno o njihovim dimenzijama i orijentaciji u odnosu na strane svijeta, drugim riječima, osunčanost ili sjenovitost, birat ćemo upravo one biljke koje uspijevaju u određenim uvjetima. Na sjevernoj strani dobro će rasti begonija i fuksija, ili pak bršljan. Osunčanu južnu stranu vole petunija, pustinjska ruža ili pelargonija. Istočna strana idealna je za biljke koje vole polusjenu, kao što je vodenika, dok na zapadnoj strani nećete pogriješiti s mediteranskim biljkama poput lavande i ružmarina ili sukulentima i kaktusima.

Neki stanovi niti terasu niti balkon, ali uz sobno bilje možemo saditi i neke vrste koje normalno rastu vani i tako stvoriti vrlo zanimljive situacije. Kuhinje u kojima se uzgaja začinsko bilje izgledat će još ljepše, a vjerojatno nema bolje situacije od svježe grančice začinskog bilja koje ćete direktno ubaciti u lonac iz tegle. Kupaonice kao prostorije s najviše vlage u zraku lijepo će udomiti različite vrste paprati, dok će za druge prostorije opet vrijediti ista pravila strana svijeta prilikom odabira u smislu direktnog svjetla ili sjene, uz uračunavanje temperature zraka i količine vlage.

Budući biljke u prostorima u kojima boravi čovjek imaju vrlo pozitivni učinak kako na zdravlje, tako i na raspoloženje, koncentraciju, pa posljedično i na kvalitetu života, njihovo prisustvo je važno. S druge strane, iako možda i vole biljke, mnogi nemaju previše vremena ili volje posvetiti se zahtjevnijim vrstama. Za takve okolnosti, idealni su “vrtovi u boci”. To su maleni sustavi više vrsta biljaka posađenih u boce većih dimenzija koji ne zahtijevaju mnogo vremena za održavanje. Na tržištu se nude različiti vrtovi u boci, koji dolaze uz upute, pa je lako odabrati upravo onu kombinaciju biljaka koja će najbolje uspijevati na mjestu koje ste predvidjeli za njih.

Uz stambene prostore, sve je veća svijest o važnosti okolnosti na radnom mjestu, jer tamo se provodi veliki dio vremena u danu. Stoga sve više poslodavaca vodi računa o izgledu uredskih i drugih poslovnih prostora, a biljke su i u ovom kontekstu važni dekorativni odabir jer ne narušavaju poslovnost prostora, ali ublažavaju strogi i hladni dojam. Postoje biljke koje je jako dobro držati pored kompjutera ili televizora jer se „hrane“ štetnim zračenjima. To su kaktusi, aloe vera i spatifilum. Niti jedna od ovih vrsta ne zahtijeva posebnu njegu i zato su predstavljaju dobar ukras za radni stol.

U današnje vrijeme sve se više koristi termin interiorscaping, što znači planiranje i optimalno raspoređivanje biljaka u unutarnjim prostorima uz pomoć stručnjaka. To je izvrstan način za sve koji vode računa o estetici prostora u kojem obitavaju, a ne razumiju se previše u biljke. Ovdje smo ponudili samo nešto ideja za uređenje prostora s biljkama, međutim, mogućnosti su bezbrojne budući se priroda pobrinula ponuditi veliko bogatstvo raznolikih vrsta za svako okruženje.

Fotografije:

01 Begonija

02 Fuksija

03 Bršljan

04 Petunija

05 Pustinjska ruža

06 Pelargonija

07 Vodenika

08 Lavanda

09 Ružmarin

10 Sukulenti

11 Kaktusi

12 Bosiljak

13 Vlasac

14 Paprat

15 Vrt u boci

16 Vrt u boci

17 Aloe vera

18 Spatifilum