TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

15. RIJEČKE STEPENICE – “FLAPPER GIRLS” ŠKOLE CALLEGARI

Aktualno

Prvog dana rujna ove su godine održane 15. Riječke stepenice. Slavljeničko jubilarno izdanje najveće i najvažnije modne revije u Rijeci i na Kvarneru predstavilo je trinaest kolekcija relevantnih modnih dizajnera iz regije. Jedna od njih, bila je i kolekcija riječkih polaznica Talijanske škole mode i dizajna Callegari. Ovogodišnja kolekcija kreirana je na temu „Flapper Girls“.

Termin „Flapper Girls“ odnosi se na pokret među mladim ženama 1920.-ih prvenstveno u SAD-u, kasnije i u Europi, koje su odbacile tadašnje striktne, tradicionalne norme i pravila ponašanja te se ponašale neopterećeno i ravnopravno s muškarcima. To je značilo da su skratile kosu, skratile haljine i ogolile ruke, počele nositi hlače, a sami krojevi su postali ravniji, pa su izgledale prilično dječački. Osim toga, nerijetko su pile alkohol, pušile cigarete i sudjelovale u razuzdanim zabavama. Iz današnje perspektive možda ovo ne djeluje revolucionarno, ali u kontekstu vremena prije stotinu godina, ove su žene izazivale veliko zgražavanje javnosti i predstavljale veliku odvažnost i sasvim sigurno početak emancipacije. Stoga je ova tema zanimljiva i izazovna za modni dizajn.

Naše polaznice iz Rijeke Edita Bušljeta, Irena Kukuljan, Marina Koprek, Laura Prpić, Lili Marinković i Ivana Bolković nisu doslovno oživljavale stil 1920.-ih, nego su tadašnju modu prilagodile suvremenom modnom izričaju, ali uz korištenje svih elemenata toga doba: saten, čipku, perje, šljokice, i naročito resice kao najviše prepoznatljiv i zastupljen element na odjevnim predmetima tog doba. Uz šest haljina i dva kompleta dolaze i torbice „Bolkice“ Ivane Bolković. Polaznice su pokazale svoju vještinu konstrukcije na najbolji mogući način, a uz to i dizajnersku zrelost jer haljine i kompleti zaista podsjećaju na 1920.-e, ali su u isto vrijeme moderni i nosivi.

Atmosfera na riječkim stepenicama bila je fantastična kao i svake godine. Ovo je bila jako lijepa prilika za naše polaznice da predstave svoje kreacije zaista mnogobrojnoj publici. A kako izgleda kolekcija, možete pogledati u našoj galeriji fotografija.

Fotografije: Giordano Cellich, Josip Čekada