TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

30 godina kontinuiranog djelovanja u hrvatskoj

Aktualno, Blog

Talijanska škola mode i dizajna Callegari otvorena je u Zagrebu 1994. godine. Škola je potekla od ugledne talijanske obrazovne ustanove Istituti Callegari iz Trevisa koja je poznata po obrazovanju u području mode i dizajna. Tako je i prvi program koji je ponudila škola Callegari u Zagrebu bio program za modni dizajn. Vrlo brzo škola je pokrenula i program za dizajn interijera koji je bio prvi te vrste u Hrvatskoj. Atraktivnost programa ubrzo je privukla brojne zainteresirane odrasle osobe koje su željele naučiti nešto novo i drugačije, ali i konkurentno budući da se uvijek vodilo računa o zahtjevima tržišta. Uskoro je pokrenut i program za vizažiste, a kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već nakon nekoliko godina nakon otvorenja škole priznala sve programe kao kvalifikaciju, obrazovanje u školi Callegari postalo je itekako poželjno, ne samo zbog sadržaja, nego i zbog mogućnosti upisa u radnu knjižicu.

Tadašnji vlasnici škole, Ivana Dalfiume i Franco Polo, željeli su omogućiti svoje programe i u Istri pa je otvorena škola u Labinu 1998. godine. Kako je zanimanje za obrazovanje u području modnog dizajna, dizajna interijera i vizažizma u školi Callegari bilo prisutno diljem Hrvatske, otvorene su škole u Rijeci i Splitu, a od 2022. godine omogućili smo provođenje programa za dizajnera interijera u Zadru.

Tijekom tri desetljeća djelovanja naše je programe završilo više od 4000 polaznika. Stasale su brojne generacije novih obrazovanih snaga u području modnog dizajna, dizajna interijera i vizažizma, a s ponosom možemo reći kako su brojni bivši polaznici naše škole postigli veliki uspjeh i postali relevantna imena u svojoj niši.

Škola Callegari je oduvijek stavljala veliki naglasak na praktičnu i terensku nastavu, kao i na osmišljavanje dobrih praksi za pripremu svojih polaznika za stvarnu situaciju na tržištu rada u Hrvatskoj. Zato su aktivnosti škole uvijek bogate i intenzivne, i često uključuju praksu za naše polaznike na različitim događanjima. Tako škola ima dugu tradiciju sudjelovanja na svim većim modnih događanjima u Hrvatskoj, kao što su Zagreb Fashion Destination, Riječke stepenice, Montura Split Fashion Destination, Zadar Fashion Nights ili Europe Future Fashion, na kojima polaznici modnog dizajna izlažu svoje kreacije. Polaznici vizažizma, osim na modnim revijama, šminkaju na događanjima kao što je Splitsko ljeto, Fotosofia, Izbor za kraljicu Zagreba i tako dalje. Škola Callegari organizira i vlastite modne revije na kojima polaznici predstavljaju svoje modne kreacije pred publikom i šminkaju modele. Dizajneri interijera pak često odlaze u posjete relevantnim tvrtkama i trgovinama za opremanje interijera, a posjećuju i specijaliziranje sajmove u Hrvatskoj i inozemstvu. Isto tako, često izlažu svoja idejna rješenja i koncepte na određene teme, pa su tako izlagali u Muzeju za umjetnost i obrt, restoranu Lido, klubu Boogaloo, na Design District u Rovinju i tako dalje.

Teško je obuhvatiti sve izložbe, modne revije, suradnje i druge aktivnosti škole predstavljene javnosti koje su predstavljale i promovirale programe škole tijekom godina. Važno je naglasiti da su pokazale s koliko žara i stručnosti unapređujemo svoje programe iz godine u godinu, prateći najnovije trendove i tehnologije, i s koliko fokusiranosti i motivacije ih provodimo, pružajući svakom našem polazniku maksimalnu predanost i kompetentnost.

Ovom prigodom donosimo tek nekoliko crtica iz naše dugogodišnje djelatnosti i ilustrativnih fotografija s događanja, izložbi, studijskih putovanja i drugih manifestacija.