Vrt, priroda, čovjek i harmonija

Vrt, priroda, čovjek i harmonija

„Najveća umjetnost budućnosti bit će

stvaranje ugodnog života na malom komadu zemlje.“

(Abraham Lincoln)

U ljetnim mjesecima terasa i vrt postaju dnevni boravak na otvorenom, prostor za igru djece ili čak prostor za rad. Vrt, makar i najmanjih dimenzija, mala je oaza ili otočić prirode koji nam puno znači. Suvremeni način života sve više nas udaljava od boravka u prirodi, zato je skladno uređen okoliš i boravak u lijepo uređenom vrtu poseban užitak osobito kod urbanog stanovanja. Lijepo i skladno uređen stan ili kuća nije zaokružena cjelina ako terasa i vrt nisu uređeni kao produžetak stanovanja u prirodi. Oni su idealno mjesto za boravak na otvorenom. Najmanji vrt ili čak balkon može postati oaza mira, kutak privatnosti koja nam pruža osjećaj užitka tijekom cijele godine, osobito u proljeće i ljeto.

Na vrt trebamo gledati kao na sastavni dio kuće. Prijelaz iz kuće do vrta je najčešće preko terase predviđene za različite namjene: opuštanje,druženje, igru, učenje, hobby,  primanje gostiju ili objedovanje. Osim toga bavljenje vrtom i cvijećem je izvrstan oblik rekreacije i izvor domaćeg voća i povrća. Vrt je uvijek poveznica za zajedničke aktivnosti cijele obitelji. 

Orig

 

Uređenje vrta

Prilikom uređenja terase i vrta potrebno je pažljivim izborom  popločenja, elementa, opreme i namještaja, tekstura, boja i zelenila postići stilsku ujednačenost i „mekani“ prijelaz iz zatvorenog na otvoreni dio prostora koji se dobro uklapa u užu i širu okolinu ili cijeli pejzaž.

0Knrrez

Uređenje vrta treba najprije dobro planirati i po potrebi zatražiti savjete stručnih osoba, osobito kada su potrebni opsežni radovi na uređenju cijele okućnice. Dobro planiranje uz dosta vremena za realizaciju cijelog projekta te kontinuirano i pravovremeno održavanje dovest će do skladno uređenog okoliša ugodnog za boravak s lijepim pogledom.

Lokacija vrta uvelike utječe na planiranje. Tako se vrt u ruralnom području potpuno razlikuje od vrta u gradu, a planira se  na način stapanja sa širom okolinom tj. prirodom. Tako će izbor biljaka za vrt na selu biti ograničen na domaće biljke. Vrt u gradskom području treba biti u skladu s užom okolinom pogotovo s kućama i vrtovima u blizini. Gradski vrt je često vizualno zatvorena cjelina, kao na primjer mali vrtovi u prizemlju stambenih zgrada. U tom slučaju ne moramo uzimati u obzir okolno područje, a vrt uređujemo stilski usklađeno s interijerom stana. Vrt zatvorenog tipa, u gradskim područjima, može biti uređen s biljem i raslinjem egzotičnog podrijetla. Najčešći tipovi vrta, na našem području, su: ukrasni, obiteljski, botanički, vrt za voće i povrće, vrt-tratina, organski vrt, vrt sa sjenicom, itd.

20180531 181437       20180531 180215       20180531 164154

Planiranje vrta

Različite vrste vrta zahtijevaju različit trud i vrijeme kod održavanja. Zato je bitno unaprijed razmišljati o potrebnom vremenu za održavanje vrta tijekom cijele godine. I najljepše uređen vrt će, ubrzo, ukoliko se ne održava, postati neugledan i neudoban za boravak. Vrt je živa tvar koja se neprestano mijenja. Obitelji koje nemaju vremena za održavanje vrta odlučuju se za sadnju nekoliko manje zahtjevnih stablašica na lijepoj tratini. Bogato uređeni ukrasni vrtovi zahtijevaju puno vremena i truda kako bi stalno bili privlačni i ugodni za boravak. Kod većih okućnica možemo podijeliti vrt u nekoliko dijelova: tratina, cvijetnjak, vrt s vodom, vrt s kamenjarom, visokim stablašicama, povrtnjak, voćnjak, dio vrta sa začinima itd. Pojedinačne grede trajnica ili grmlja sade se kao granica između pojedinih dijelova – vrsta vrta. Biljke u gredica sade se u skupinama od nižih biljaka posađenih naprijed do viših skupina biljaka  u pozadini. Takvom sadnju vidljive su sve biljke. U centralnom dijelu grede možemo posaditi pojedinačne, privlačne biljke. Tako ih ističemo i one privlače pažnju. Kod jednostavnih i formalnijih vrtova te će granice biti isključivo, niskom živicom. Osim toga potrebno je vodit računa o potrebnim vrtnim elementima kao što su ograde, staze, stube, klupe, kutak za sjedenje, vrtne garniture, ukrasni predmeti, skulpture, fontane, vrtni roštilj, pergole terase itd. Svaka okućnica sastoji se od dvije osnovne vrste površina: popločane površine i meke površine. Pozicija i površina istih raspoređuje se ovisno o veličini vrta na način koji osigurava nesmetan prolaz, lijepe vizure te rasporedom biljaka koje će tijekom cijele godine privlačiti pogled.

20180531 161650   20180531 161455  20180531 161756

Posvetite puno pažnje biljkama kako bi se pravilno razvijale

Što se tiče odabira biljaka uvijek polazimo od ukrasnih grmova i živica, drveća i cvjetnica. Veličina vrta osnovni je uvjet za količine i vrste jer drveće i grmlje zahtijevaju puno prostora osobito ako se sade u skupinama. Vrt se na smije zasaditi s previše biljaka. One, osim toga rastu i bujaju te bi u malenom vrtu izgledale nezgrapno. Postoje patuljaste vrste drveća koje se mogu saditi u manjim vrtovima.  Cvjetnice donose boje i šarenilo u vrt, a kod izbora moramo voditi računa da budu posađene u skupinama, po bojama i po visinama te o tome jesu li jednogodišnje što znači da ih svake godine nanovo sadimo ili želimo odabrati biljke koje se razvijaju polagano kroz duži period. Jednogodišnje biljke imaju svake godine drugačiji učinak dok su trajnice podjednakog izgleda iz godine u godinu. Zelena boja osnova je svakog vrta. Ona smiruje i odmara. Cvjetnicama postižemo jake kontraste sa zelenom podlogom vrta. Najsnažniji dojam postižemo ako zasadimo cvjetnice iste boje u velikim skupinama. Pomoću cvjetnih jednogodišnjih biljaka možemo svake godine imati drugu dominantnu boju. Ako se odlučujemo za trajnice, unaprijed ćemo planirati željenu boju za dugi niz godina. Boje cvijeća i lišća trebaju se slagati s bojom staza i vrtnih elementa. U prednjem dijelu vrta, tzv. predvrtu, kod ulaza, sadimo biljke ili grmove intenzivnijih, snažnijih boja. U manjim vrtovima ne pretjerujemo s intenzivnim bojama. Ako želimo saditi raznobojne cvjetnice u vrtu, potrebno je odlučiti se za jednu cvjetnicu u skupini čija će boja biti dominantna. Njoj dodajemo sličnu ili kontrastnu boju. S tim da je pozadina uvijek zelena. Tako će se na primjer, crvene cvjetnice lijepo isticati na zelenoj pozadini. Ako se odlučimo za ljubičastu boju dominantne cvjetnice, uz nju možemo saditi žute i narančaste cvjetnice za jaki kontrast, ili tonove blizu slične ljubičastom tonu za analogno slaganje boja. Cvjetnice pastelnih boja uvijek se sade u prvi plan jer nisu uočljive ako se sade udaljeno. Najbolji izgled cvjetnica u vrtu postižemo ako zajedno sadimo biljke koje cvjetaju u proljeće, ljeto i jesen jer će se njihove boje prelijevati od cvjetanja do cvjetanja.  

Osim toga, sjenovitost ili osunčanost u pojedinim dijelovima vrta direktno će utjecati na izbor bilja. Savjeti stručnih osoba o vremenu sadnje, načinu prihrane, količini sunca  i načinu održavanja i zaštite neophodni su kako bi vrt dobio željeni izgled te kroz dugi period izgledao lijepo. Sretnici koji stanuju u kući s vrtom često imaju i kućne ljubimce. U tom slučaju ne smijemo saditi otrovne biljke. Tako ćemo zaštiti i malu djecu i kućne ljubimce.

Ako se odlučimo za sadnju voća u vrtu potrebno je izabrati otporne sorte koje ne moramo osobito štiti od štetočina. Bobičasto voće poput maline, ribizle, kupine i sl. nezaobilazne su vrste voća u vrtu-voćnjaku.  Za mnoge obitelji, sukladno današnjim trendovima, važan je povrtnjak. Ne samo kao izvor zdravih namirnica za jelo nego i kao dio vrta u održavanju kojeg sudjeluju svi članovi obitelji.

Uzgoj u harmoniji s prirodom

Osobito su u trendu organski načini uzgoja bilja. Tako se puno govori o organskim ili eko vrtovima, uključivo bio i biološki vrtovi čija je glavna smjernica – uzgoj u harmoniji s prirodom. Ako ste se odlučili za organski vrt bit će potrebno puno znanja, truda, strpljenja, promatranja i razumijevanja svega što se događa u vrtu. Uspjeh nije brz ali ustrajnost i kontinuirano učenje dovest će do rezultata.  

Boravak u vrtu preporuča se savkome, ako ne u vlastitom onda bar u gradskom jer: „Kad Vam se čini da se svijet srušio i da Vam ništa ne ide od ruke, uvijek postoji vrt!“(Minnie Aumonier)

Slažem se u potpunosti!

Nevenka Kršilović, dipl.ing.

Izvori:

“Vrt i vrtna kultura”,, Strgar, Jože, Mohorjeva družba, Celovec, 2001.

„All New Square Foot Gardening II“: Mel Bartholomew, 2013

„The Complete Garden Guide“, Time Life Books, 1999.

https://www.houseandgarden.co.uk/

Fotografije: Callegari, http://floraart.hr/, http://lifex.hr/

Vezani postovi

 • EKO KUĆA VRAĆA FOKUS NA BITNO – BRIGA ZA ZDRAVLJE KORISNIKA -

  11.10.2018.

  Eko ili zelena gradnja štedi prirodne resurse i smanjuje količinu otpada koja nastaje prilikom gradnje.
  Građevinska industrija u posljednje vrijeme okrenuta je povratku starim, tradicionalnim načinima gradnje uz neke izmjene koje donosi suvremeno doba. Zbog toga se u svijetu sve više pozornosti pridaje energetskoj učinkovitosti objekata, a taj trend polako dolazi i do nas.

  Pročitaj
 • Zlatni dom

  24.09.2018.

  Kada žena želi zabljesnuti u nekom specijalnom izlasku obavezno razmišlja o nakitu koji će naglasiti njenu elegantnu kombinaciju. Isto tako postoji i tzv.kraljica interijera koja će svaki

  Pročitaj
 • Dodjela diploma

  21.08.2018.


  O uspješnoj modnoj reviji u marini Mitan već smo pisali, ali sada treba istaknuti da je revija bila prilika za dodjelu diploma završenim polaznicima rječke škole.

  Pročitaj