Još uvijek volimo gledati TV zajedno s članovima obitelji

Obzirom da je  nastupila zima, rano pada noć, ljudi više vremena provode u toplini svojih domova, udobno smješteni ispred televizora s obitelji ili prijateljima.

016

Rasprave o dobrim i lošim stranama televizije aktualne su još od vremena zlatnog doba televizije, a što se tiče arhitekata i dizajnera, vječno je prisutna debata oko toga može li se TV pozicionirati u neposrednoj blizini kamina, je li dobro postavljati TV u spavaću sobu, dječju sobu? Odgovori na ova pitanja različiti su, a za svaki od njih našli bi argumente i za i protiv.

Nove tehnologije, pametni televizori i televizijski program po narudžbi proširili su mogućnosti izbora, a TV učinili, ponovo, glavnim fokusom u dnevnom boravku.

FB IMG 1506028673447

Postoji više rješenja za postavljanje Tv u dnevni boravak. Ukoliko nismo u mogućnosti kupiti najnovije TV uređaje koji su tanki poput naljepnice i mogu se zakriviti ovisno o smjeru prirodnog svjetla, najbolje je Tv postaviti tako da sunčevo svjetlo ne pada direktno na ekran. Ako je svjetlo od prozora glavni problem možemo ga riješiti zakrivljenim ekranom koji je već pomalo OUT jer će ga zamijeniti najnovija rješenja iznimno tankih, fleksibilnih televizora, koji se poput naljepnice postavljaju na zid i mogu se savijati prema želji kako bi imali bolji pogled ili spriječili refleksiju dnevnog svjetla.

Tv može biti postavljen na zid, uokviren u okvir poput slike, skriven u ormarić s vratima, može biti ugrađen u nišu zidne obloge, postavljen na nisku dugačku komodu, u sklopu polica na zidu, na postamentu tako da se može po potrebi zaokrenuti prema željenom smjeru. Može biti ugrađen u zid ili u prozračnu pregradu između dnevnog boravka i spavaće sobe ili blagovaonice s okretnim mehanizmom. Kod prostorija s puno prozora i staklenih stijena može biti na okretnoj šipki - polici upetoj u pod i strop, kao stup odmaknut od prozora i zidova. Televizori mogu biti sastavni dio cijelih pregradnih zidova-ormara zajedno sa klupicom za sjedenje i radnim prostorom. Novi proizvodi „kapsula“ za gledanje TV-a, postavljaju se u sklopu velik dnevnih boravaka kako bi jedna do dvije osobe mogle, nesmetano, gledati svoj omiljeni sadržaj.

12661797 10207542443792764 5629260346287314455 N

Osim u dnevnom  boravku televizor manjih dimenzija može biti sastavni dio kuhinje, na kojem se osim televizijskog programa prikazuje i slika video nadzora.

Ugradnjom rasvjete u namještaj i police ili indirektnom rasvjetom u TV zoni dodatno naglašavamo i ističemo TV kao fokus u prostoru.

 

Prva soba za zabavu – izgrađena davne 1919. (arh. F.L.Wright)

Vremena su se promijenila od kada je arhitekt F.L.Wright, prije stotinjak godina inzistirao na tome da je kamin „srce“ kuće koje okuplja i povezuje sve članove obitelji zajedničkim boravkom ispred i oko kamina. Zanimljivo da je isti arhitekt (Frank Lloyd Wright, http://franklloydwright.org/ ) prvi projektirao kuću u LA, SAD, još davne 1919. (Hollyhock house, http://franklloydwright.org/?s=Hollyhock+house ) s prostorijom za zabavu,  koja je imala veliku zbirku LP ploča.

 

Nevenka Kršilović, d.i.a.

Stručni predavač u školi Callegari

 

Fotografije:

https://arcfly.blogspot.com/

(ARCFLY, Festim Toshi)

https://www.facebook.com/ARCFLY/

 

 

 

Vezani postovi