PRIPREMA KOŽE ZA ŠMINKANJE

 

Uvodno predavanje za polaznike Programa VISAŽIST koji je prošlog tjedna započeo u našoj školi u Zagrebu. 

Koža je naš najveći organ te ima središnju ulogu u organizmu. Osim što tvori zaštitni sloj koji prekriva tijelo, koža regulira temperaturu, održava nužnu hidrataciju, sprječava gubitak vode, elektrolita i drugih sastojaka iz tijela te brani ulaz nepoželjnim i štetnim tvarima iz okoline. Koža s ostatkom organizma čini jedinstvenu cjelinu pa je razumljivo da se na njoj ocrtavaju mnoga zbivanja u našem tijelu. Mogli bismo reći, ako su oči ogledalo duše, koža je ogledalo unutarnjeg stanja organizma, ali i istinske brige o sebi.  

Što je sve važno znati prije nanošenja šminke na kožu pitanje koje si treba postaviti svaki budući visažist. I dakako,  dobiti prave odgovore. A prave odgovore zatražili smo od  Anele Ergović, vlasnice kozmetičkog salona „Anela“  te profesionalne visažistice i medicinske kozmetičarke, koja se poslovima njege i šminkanja lica bavi više od 20 godina.  

Priprema kože prije šminkanja prvenstveno podrazumijeva čišćenje. Postoje različita sredstva za čišćenje lica poput gelova, losiona, vodica, pjena… Ipak, najučinkovitije i najmanje agresivno sredstvo za čišćenje je micelarna otopina, koja istovremeno čisti, njeguje i hidratizira kožu.

 

Kad je riječ o čišćenju, valja naglasiti da je za zdravu i lijepu kožu neophodno svakodnevno  čišćenje.  Naime, tijekom dana na koži lica se nakupe mnoge nečistoće i višak sebuma, pa će  se njime smanjiti začepljenost pora  i spriječiti pojava akni, bubuljica, mitesera i dubokih bora. Gelovi za umivanje ili drugi proizvodi za čišćenje lica, koji se biraju ovisno o tipu kože, ujutro će osvježit kožu, ukloniti nečistoće i pripremiti je za dnevnu njegu, a čišćenje navečer će omogućiti prodiranje aktivnih sastojaka noćne kreme.

 

Ipak, treba napomenuti, s čišćenjem i ispiranjem kože ne treba  pretjerivati, osobito osoba s masnom kožom lica, jer ono može  stimulirati žlijezde da proizvode još više masnoće što dovodi do suprotnog od efekta koji smo željeli.

 

Nakon što smo kožu očistili, drugi korak je hidratizacija. Prije šminkanja na kožu se nanosi hidratantna krema. Idealan tretman za hidrataciju uključuje i nježni peeling kože koji će temeljito odstraniti odumrle stanice, pročistiti pore i ojačati mikrocirkulaciju.

Osim hidratantne kreme za lice, trebamo nanijeti i posebnu kremu za područje oko očiju, a zatim kvalitetan melem na usne.

Valja također naglasiti da na kapke ne treba nanositi kremu prije šminkanja, jer je koža na kapcima najmasnija, i to  na svakom licu.

Nakon nekoliko minuta tijekom kojih su se kreme upile u kožu lica, nanosi se primer odnosno baza za šminku. Primer ujednačava i zaglađuje kožu te produžuje trajnost šminke. Primer također omogućuje lakše i brže nanošenje tekuće podloge, a može biti  hidratizirajući, matirajući, korektivni, umirujući…Primer biramo ovisno o tipu i stanju kože te efektu koji želimo postići, a najbolji je prijatelj masne kože, koja, sklona proširenim porama,  nerijetko „pojede“ make up proizvode.  Tanki sloj primera, nadalje, uspješno će ukloniti problem suvišnog sjajenja, što je također karakterisrika masnog tipa kože.

Kraj predavanja posvećen je temi higijene. Iako ostavljeno za kraj, naglasila je predavačica, pitanje higijene i dezinfekcije pribora i preparata za svakog polaznika, budućeg makeup stručnjaka, mora biti na prvom mjestu, kako bi se izbjegle opasne infekcije stafilokokom  ili gljivične infekcije.