Uspiješna riječka polaznica Ekatarina Chumak-Zhun

Dizajnerica interijera Ekaterina Chumak-Zhun završila je školu Callegari u Rijeci u 2016. god. te već godinu dana radi skupa s kolegicom iz školske klupe Vesnom Janko Finderle, o kojoj smo već pisali prije, u timu pod nazivom HOME&CO.

 Cijeli život sam voljela uređivati prostor oko sebe, montirati namještaj, kupovati sitnice, slike, dekoracije, šivati ukrasne jastučnice i zavjese. Tako su me često zvali prijatelji da njima pomognem s interijerom kad više nisu znali što napraviti. Zadnjih 10 godina sam radila u agenciji za nekretnine i vidjela sam puno različitih prostora od velebnih kuća do garsonjera, ali uvijek sam imala želju nešto promijeniti, nešto ulijepšati, često maknuti puno stvari da oslobodim prostor, jer ljudi vole natrpavati svoj dom potpuno beskorisnim stvarima, koji ničemu ne služe te stvaraju nered ,gomilaju se u nevjerojatnim količinama.

 Tada sam počela ozbiljno razmišljati o karijeri dizajnera, iako mi je trebalo još skoro dvije godine da ta odluka konačno sjedne  i da dođem u Callegari na upis. Često se sjetim kad nam je Maja  u uredu prezentirala radove bivših polaznika Prva pomisao je bila da nikad neću moći učiniti nešto tako lijepo i uredno, ali i izmisliti neku svoju ideju uređenja, realizirati je i..slijedeće pitanje : Što ja uopće radim ovdje?! Sada se naravno smijemo tim mislima, jer zahvaljujući našoj profesorici Andrei Radović, ali i svima suradnicima škole, stekle smo ta neophodna znanja, a i neku određenu vrstu samopouzdanja. Često me pitaju što mi je dala škola Callegari i uvijek odgovaram da osim znanja dala mi je veliku motivaciju, želju i smjernice da istražujem, da se educiram, da idem dalje i da osobno napredujem.

 Danas kad pristupamo novom projektu uvijek osjećamo neku vrstu uzbuđenja, to je novi izazov, neka nova vizija postojećeg ili potpuno novog prostora. Čim uđemo u prostor, odmah krenemo stvarati viziju kako bi ga mogle ulijepšati, ponekad i vrlo malim promjenama uz pomoć dekora, rasvjete, boja. Ponekad rušimo sve postojeće da bi stvorili potpuno novi prostor. Ovaj posao je prava igra. Igra balansiranja između potencijala prostora te želja i financijskih mogućnosti klijenta. Igra s geometrijom, rasvjetom, bojama koji mijenjaju našu percepciju prostora. Neka posebna igra razuma i osjećaja.

 Ne volim previše pričati o sebi, neka moj posao govori o meni, ali i zadovoljstvo klijenata.

U 2016 god. Vesna I ja  stvorile smo brend HOME&CO za dizajn interijera i moram se pohvaliti da smo bukirane do kraja godine. Neki projekti već nas čekaju i u 2018. god. Šteta da se dan sastoji samo od 24 sata, jer i po noći sanjam neke ideje za uređenje ili 'crtam' tlocrte. A imamo još toliko novih ideja i planova!

 Pošto živimo u turističnoj zoni radimo više na projektima opremanja apartmana i kuća za odmor. Ali ovo ljeto smo imale čast napraviti i jedan ugostiteljski objekt – Beachbar Fuente, koji se nalazi u Funtani. Bio je to veliki izazov za nas zbog vremenskih rokova, imale smo samo 2 mjeseca od “prve cigle” do sitnih ukrasa. U takvoj situaciji bitno je imati dobru ekipu, pa onda možeš skoro sve. Kad radiš javni objekt uvijek osjećaš veću odgovornost. Ali kako je rekao Karim Rashid: Umjeće života je naći ono što zaista voliš, ali prava nagrad a je to prezentirati drugima. Tako se nadamo još večim izazovima i mogu zaključiti da se moj san potpuno realizirao i da obozavam posao koji radim.

 Moj savjet svima koji još razmišljaju da li napraviti taj prvi korak i upisati se u školu Callegari, Krenite! Prestanite razmišljati! Nećete ništa izgubiti, nego samo dobiti, nova znanja, nova predivna poznanstva ali i inspiraciju, samopouzdanje, na kraju krajeva i diplomu. Ne mogu opisati moj osjećaj kad sam dobila moju prvu vizitku gdje je pisalo Dizajnerica interijera. I vi to možete.

 

Vezani postovi