U Mimari otvorena izložba „Design for Everyone“ Karima Rashida

U Mimari otvorena izložba „Design for Everyone“ Karima Rashida

Vodeći svjetski protagonist na polju produkt dizajna, interijera, mode, namještaja, rasvjete i umjetnosti Karim Rashid u suradnji s hrvatskim brendom ERA osmislio je interaktivnu kolekciju namještaja čiji je cilj približiti funkcionalnu i estetsku vrijednost svima koji žele razumijeti njezino značenje i poruku. Na otvorenju izložbe Rashid je posjetitelje upoznao s konceptom kolekcije nastale za tu tvrtku, koja proizvodi namještaj prema ekološkim standardima i od prirodnih materijala, kao i svojim razmišljanjima o suvremenom dizajnu.

Ljubitelji dizajna i umjetnosti prije pet godina imali su priliku vidjeti Rashidov rad u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i to na predstavljanju izložbe „Ideologija ljepote“.

'Dizajn je oblikovao naš svijet od samog početka, dizajnirali smo sustave, gradove, robu, bavili smo se svjetskim problemima. Dizajn se danas ne bavi rješavanjem problema, već uljepšava naše već izgrađeno okruženje, te poetski, estetski, iskustveno i osjetilno poboljšava naše živote', izjavio je Rashid.

Među Rashidovim nagrađivanim radovima su luksuzna roba za Christofle, Veuve Clicquot i Alessi, demokratski dizajn za Umbru, Bobble i 3M, namještaj za Bonaldo i Vondom, rasvjetna tijela za Artemide i Fontana Arte, high tech proizvodi za Asus and Samsung, dizajn za Marburg i Abet Laminati, identitet brenda za Citibank i Sony Ericsson, ambalaža za Method, Paris Baguette, Kenzo i Hugo Boss.

Njegov se rukopis prepoznaje i u nizu interijera restorana, hotela i banaka, radovi mu se čuvaju u dvadeset stalnih zbirki i prikazuju u nizu galerija diljem svijeta, a on je predstavljen u više knjiga i časopisa, među ostalim, u Timeu, Vogueu, Esquireu, GQ, Wallpaperu. Dizajner i umjetnik čiji su klijenti Alessio, Dirt Devil, Umbro, Prada, i ovog je puta izrazio oduševljenje dolaskom u Hrvatsku i izlaganjem u jednom cijenjenom i prestižnom Muzeju kao što je Mimara.

Izložba u muzeju Mimara može se razgledati do 11. lipnja.