Montura jesen / zima 2017: Callegarijevi polaznici predstavili zimske novitete za odvažne ljubitelje mode

Premda kada zakoračimo u najhladnije doba godine, mnogi u zimskoj garderobi požele tek još jedan topao kaput ili džemper i ne pomišljajući na nešto smjelije, ovosezonsko izdanje modne manifestacije „Montura sa Stilom“ navodi na mnogo hrabriji stav kada je u pitanju zimska moda. Naime, proteklog petka u prostoru nekadašnje tiskare Slobodne Dalmacije u Splitu, održano je zimsko izdanje ovog modnog i društvenog događaja koji dva puta na godinu, u najvećem dalmatinskom središtu okuplja nekolicinu uspješnih domaćih modnih dizajnera. Priliku da među iskusnim kolegama predstave svoje kreacije ponovno nisu propustili ni polaznici splitske podružnice škole Callegari. Četvero polaznika predstavilo je vlastite modne vizije i posjetiteljima dočaralo kako zimu ne treba zamišljati u nekoliko slojeva odjeće, a pojedini su to pokazali na najodvažniji mogući način, minimalističkim pristupom u korištenju materijala i transparentnim tkaninama.

Marina Glavinić tako se inspirirala konavoskom narodnom nošnjom kakvu su u 19. stoljeću nosile dobrostojeće konavoske dame. Odličan spoj tradicionalnog i modernog postigla je korištenjem profinjenih i standardnih materijala poput brokata, tafta, kože i pamuka koji su dobro pozicionirani stvarali zanimljive kontraste u cjelokupnoj kombinaciji. Jarka nijansa crvene cijeloj kolekciji pružila je dozu profinjenosti i elegancije, baš kao i srebrni detalji u gornjim dijelovima odjeće koji su podsjećali na hrvatski tradicijski nakit te modelima pružili efektan izgled.

Suprotno od Marine, Judita Deak poručila je ženama da drsko prkose zimi. Njezina kolekcija „Wild women“ koju razrađuje nekoliko sezona na ovoj je „Monturi“ dobila treći nastavak. Radeći, Judita voli istaknuti ne samo ljepotu ženskog tijela nego karakter i snagu žene. U prošloj kolekciji orijentirala se na popularni animal print, a sada je koristila crvenu i crnu boju u kombinaciji s metalnim zakovicama. Koristeći crnu kožu i nakit izrađen od metala, Judita gradi osebujan i prepoznatljiv stil, a sudjelovanja na modnim manifestacijama kao što je „Montura“ za nju su izazov uz koji, kako kaže, razvija kreativnost i ispituje vlastite granice.

Suzana Maras također voli izlagati u Splitu na „Monturi“. „Bilo je ugodno razgovarati s dizajnerima u backstageu i razgledavati njihove kolekcije, učiti od drugih. Iskustvo sudjelovanja na modnim događanjima inače smatram vrlo važnim i preporučila bih ga svim mladim dizajnerima“ - kaže Suzana koja je prikazala svoje kreacije namijenjene novogodišnjoj zabavi za čiju joj je izradu trebalo dva tjedna.

Odmak od pomisli na zabavu i odlazak u svijet arhitektonskih formi posjetiteljima je za kraj ponudila Martina Radman Listeš. Martina se inspirirala slojevima koji postoje u građevini suvremene arhitekture. Arhitektonski štih posebno je dočarala na kaputima gdje se pojedini „nevidljivi“ elementi spajaju u jednu cjelinu. Za izradu je koristila 100 % - tnu vunu i općenito, prirodne materijale, a navodi kako je posebno fascinira modno oblikovanje inspirirano kulturom i umjetnošću.

Polaznici su iste večeri imali priliku pogledati kolekciju dizajnerice Anamarije Asanović, inače predavačice škole Callegari u Splitu te Marije i Jurice Pirića koji djeluju pod imenom Arileo, a koji su nekadašnji predavači također splitske podružnice škole Callegari. Mogućnost da se pobliže upoznaju s radom predavača koji su već etablirani na domaćoj modnoj sceni, našim mladim nadama će zasigurno poslužiti kao pozitivan primjer i dodatna motivacija za budući rad.

No, ni ove sezone doživljaj kolekcija ne bi bio potpun bez doprinosa polaznica programa vizažist, koje su se pobrinule da svi dizajneri koji su sudjelovali na manifestaciji, a uključujući naravno i naše gore spomenute polaznike, odgovarajućom šminkom upotpune svoju modnu zamisao. Vizažistice Danijela Čogelja Šanić, Helena Stanić, Iris Čabrić, Kristina Bečić, Suzana Violić, Nensy Pjanić,Mihaela Ostojić, Antonija Vučica, Mirna Blažević, Dragana Kulauzov, Manuela Nerlović i Martina Komšić primijenile su znanja stečena na predavanjima te stekle vrijedno praktično iskustvo s kojim će krenuti u nove vizažističke projekte.

Prepuni pozitivnih dojmova mi već krećemo s pripremama za sljedeće, nadamo se još kvalitetnije izdanje ove modne manifestacije, a svim našim vizažistima i dizajnerima čestitamo na uspješnom predstavljanju kako sebe osobno tako i škole u cjelini.

Tekst: Marijana Skender

Fotografije: Antonio Stipinović

Vezani postovi