Design district u Rovinju 2018.

Lijepa priča pod nazivom Design District, Rovinj, 2018.

Design district je poticaj za kreativno i funkcionalno razmišljanje u produkt dizajnu

te profesionalno umrežavanje i stalnu edukaciju.

IMG 20181116 WA0001

U najromantičnijem istarskom gradu, Rovinju, od 15. do 18.studenog 2018. posjetili smo Design District – međunarodni sajam namještaja i opremanja unutarnjih prostora. Bila je to prilika za sve polaznike škole Callegari upoznati brojne proizvođače, iz cijele regije, te dizajnere i arhitekte koji su predstaviti svoje proizvode i ideje u opremanju apartmana, kuća za odmor, vila, restorana, hotela i uopće ugostiteljskih objekata te vidjeti i naučiti o trendovima u dizajnu namještaja. Ideje, inspiracije i ponudu vidjeli smo keramike preko tepiha, završnih obloga, dizajnerskog namještaja i cijelih mini kuća.
Zanimljivi i jako posjećeni stručni dio programa, osobito za arhitekte i dizajnere interijera, održan je u sklopu dvodnevne konferencije na kojoj smo saznali puno o bioarhitekturi, eko smještaju, kako će izgledati turistički smještaj budućnosti, najnovijim aplikacijama, trendovima i dostignućima u zaštiti drva, marketingu i poslovnoj komunikaciji kod obavljanja dizajnerskih poslova. Sve navedene teme privukle su veliki broj stručne i široke javnosti.

 

Ovaj 1. po redu Design District ugostio je tijekom drugog dana konferencije, jednog od najpoznatijih dizajnera na svijetu, Karima Rashida, istinsku zvijezdu u svijetu dizajna. Poznat po kolorističkom modnom izričaju ovaj put u crnom odijelu s bijelim tenisicama i dodacima te futurističkim plavim naočalama, oduševio je publiku predavanjem o dizajnu budućnosti i tehnologijama koje mijenjaju život:

FB IMG 1542894438554

Naglasio je kako „Tehnologija mijenja život. Dnevno smo u interakciji sa 600 objekata što govori o tome koliko je dizajn važan. Dizajn je oblikovao naš svijet od samog početka, dizajnirali smo sustave, gradove, robu, bavili smo se svjetskim problemima. Dizajn se danas ne bavi rješavanjem problema, već uljepšava naše već izgrađeno okruženje te poetski, estetski, iskustveno i osjetilno poboljšava naše živote. No, to je istovremeno politički i ne samo kreativni čin, tehnologija je promijenila ne samo naš život, već i sam dizajn. Istaknuo je kako je na vidiku epoha transparentnosti u kojoj neće biti fasada - ni fizičkih, ni metaforičkih, a to mijenja cijelu priču svijeta u kojem živimo, pa tako i dizajn".

20181116 112931 Copy   20181116 104338 Copy

Posjetitelji Design Districta imali su priliku prisustvovati panel raspravi "Custom made hospitality" za sve domaćine - ugostitelje  koji žele znati više o personalizaciji svojih usluga. Posljednji dan bio je rezerviran za panel "Hrvatski turizam može bolje" .  

Osim stručnih informacija i uvida u ponudu, novih tehnoloških rješenja Design District bio je prilika svim našim polaznicima, osobito onima koji pohađaju program Dizajner interijera  ali i predavačima za povezivanje i upoznavanje s arhitektima i dizajnerima te razmjenu saznanja i iskustava.

Izdvojila bih dva najbitnija zaključka ovogodišnjeg Design Districta: Kao prvo, povezivanje turizma i domaće proizvodnje je osnovni preduvjet za održivi gospodarski rast, a brendiranje naše smještajne ponude kroz opremu i namještaj preduvjet za podizanje kvalitete i prepoznatljivost domaće ponude smještaja. Zatim, proizvodnja eko namještaja ne šteti okolišu, te kako u digitalnom dobu nema više fizičkog već virtualnog. Digitalno doba potiče kreativnost i daje nove alate.

Tekst: Nevenka Krsilovic

Fotografije: Callegari, talijanska škola mode i dizajna

I:

www.vecernji.hr

www.eistra.info

www.glasistre.hr

Vezani postovi